Voor- en tegenstanders van de regering van president Mohammed Mursi zijn vrijdag in Egypte alvast de straat opgegaan om hun mening uit te dragen.

De aanhangers van Mursi zijn islamisten die willen dat hun geloof de samenleving domineert. De tegenstanders van Mursi menen dat hij misschien van islamitische zaken verstand heeft, maar niet van regeren en democratie.

Het dodental als gevolg van het protest is opgelopen tot vijf. Onder de doden is een Amerikaan die een mes in zijn borst kreeg gestoken toen hij een betoging in Alexandrië fotografeerde.

Ze beschuldigen Mursi ervan een autocratische islamitische staat na te streven en de economie te verwaarlozen. De tegenstanders van Mursi's beleid waren van plan zondag massale betogingen te houden, omdat het 30 juni de eerste verjaardag van Mursi's presidentschap is. Vrijdag gingen er echter al betogers op pad.

Alexandrië

In de tweede stad van het land, Alexandrië, raakten voor- en tegenstanders van Mursi slaags. Daarbij zijn een dode en tientallen gewonden gevallen in een noordelijke wijk van de stad, Sidi Gaber. Daar is een kantoor van de Mursi's politieke partij in brand gestoken. De oproerpolitie heeft traangas ingezet om de betogers uiteen te drijven.

In heel het land zijn militairen gestationeerd op plekken waar de autoriteiten dit weekeinde hevige onlusten of plunderingen vrezen.

Moslim Broederschap

Mursi komt uit de Moslim Broederschap. De 85 jaar oude soennitische beweging streeft ernaar de islam een dominante plaats in de samenleving te geven. Onder militaire leiders die het land vanaf 1952 60 jaar regeerden, is de broederschap vaak wreed vervolgd.

Sociaal werk en oppositie tegen het regime maakten de moslimbroeders erg populair. Maar die populariteit is alweer tanende door de snelle aftakeling van de economie en het staatsapparaat en het uitblijven van een democratisch bestel sinds de val van Mursi's voorganger in februari 2011, Hosni Mubarak.

Dossier Egypte