James Holmes, de man die terechtstaat voor het bloedbad in een bioscoop in het Amerikaanse Aurora, zal tijdens het proces worden vastgeketend aan de vloer van de rechtszaal.

Dat heeft rechter Carlos A. Samour Jr. vrijdag bepaald, meldt NBC.

Holmes (25) wordt ervan verdacht in juli 2012 het vuur te hebben geopend op bezoekers van een bioscoop in Aurora, een voorstad van Denver, Colorado. Daarbij kwamen 12 mensen om het leven en vielen nog eens 70 gewonden.

Rechter Samour bepaalde bovendien dat de jury aanwezig zal zijn in de zittingszaal tijdens het proces dat in februari begint. 

Harnas

Holmes krijgt een harnas aan, dat vast zit aan de vloer van de rechtszaal. De advocaten van Holmes zijn tegen die maatregel, omdat het hun cliënt in de ogen van de jury bij voorbaat al schuldig zal maken. 

De rechter verdedigde zijn besluit en zei dat de jury het harnas niet kan zien. De kabels zullen tussen de snoeren van de laptop van zijn advocaat worden verstopt.

Tijdens eerdere zittingen droeg Holmes al zware boeien. Begin juni stuurde hij tijdens een zitting aan op ontoerekeningsvatbaarheid wegens krankzinnigheid.