De vader van de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden zegt er redelijk veel vertrouwen in te hebben dat zijn zoon terug zal keren naar de Verenigde Staten.

Dat schrijft Lonnie Snowden in een brief die hij aan het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft gestuurd, zo heeft hij in een interview met NBC laten weten.

Snowdens vader stelt dat voor een dergelijke terugkeer wel aan bepaalde voorwaarden moet worden voldaan. Die bevatten onder meer dat Snowden niet zonder proces wordt vastgezet en dat hij zelf mag uitkiezen waar dat proces plaats mag vinden.

Ook laat hij weten te vrezen dat Snowden wordt gemanipuleerd, onder meer door klokkenluiderssite Wikileaks. 

"Ik wil hem niet in gevaar brengen, maar ik maak me zorgen om de mensen die om hem heen hangen, zegt vader Snowden. "De focus van Wikileaks ligt gezien hun verleden niet bepaald op de grondwet van de Verenigde Staten. Ze willen gewoon zo veel mogelijk informatie mogelijk vrijgeven."

NSA

De 30-jarige Snowden werkte als ingehuurde kracht van Booz Allen Hamilton bij een kantoor van de NSA in Hawaï. 

Daar verzamelde hij gegevens over de spionagepraktijken van de NSA die hij doorgaf aan onder meer de kranten The Washington Post en The Guardian. De publicaties hebben wereldwijd tot ophef geleid.

Lonnie Snowden beseft dat zijn zoon de Amerikaanse wet heeft overtreden, maar blijft erbij dat hij geen verrader is. "Dat zie ik op dit moment anders. Hij heeft dan wel staatsgeheimen vrijgegeven, maar ik denk niet dat hij het Amerikaanse volk heeft verraden."