De Amerikaanse president Barack Obama reist vrijdag van Senegal naar Zuid-Afrika in de hoop Nelson Mandela te bezoeken.

De voormalige president van Zuid-Afrika is ernstig ziek en ligt al bijna drie weken in een ziekenhuis in Pretoria.

Obama is op rondreis door Afrika. Hij kwam woensdagavond aan in Senegal. Een bezoek aan de ernstig zieke Mandela staat niet op het officiële programma.

''Ik heb het voorrecht gehad om Madiba te ontmoeten en spreken. Hij is een persoonlijke held," zei Obama donderdag over een eerdere ontmoeting. ''Als hij overlijdt is er één ding waarvan we zeker kunnen zijn. Zijn nalatenschap zal voor altijd blijven."

Een woordvoerder van de Amerikaanse president liet weten dat het van de familie van Mandela afhangt of de Amerikaan hem zal bezoeken. ''We gaan uit van de wensen van de familie."

Gebedswake

Zuid-Afrikanen hebben een nachtelijke gebedswake gehouden voor Mandela's voormalige woning in Soweto. Een grote menigte zong, bad en brandde de hele nacht kaarsen voor de gezondheid van het 94-jarige symbool van de strijd tegen de apartheid.

Mandela ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis met een longinfectie. Het ANC, de partij van Mandela, heeft aangekondigd wakes te blijven houden zolang Mandela in het ziekenhuis ligt.

Ondertussen wordt druk gespeculeerd over de precieze toestand van de oud-president. De regering van Zuid-Afrika heeft journalisten bekritiseerd omdat ze informatie ongecontroleerd zouden verspreiden.

Dossier Nelson Mandela