Bij een inval in de cel van kinderverkrachter en -moordenaar Marc Dutroux heeft de politie een videoband aangetroffen waarop schaars geklede kinderen te zien zijn.

De scène met de kinderen verschijnt onverwacht middenin een documentaire, aldus verschillende Belgische media vrijdag. De inval dateert van 20 juni.

Het is gedetineerden toegestaan om videobanden en dvd's in hun bezit te hebben, maar het moet gaan om originele opnames en geen kopieën.

Die regel zou moeten voorkomen dat beelden of informatie wordt binnengesmokkeld. De banden in de cel van Dutroux zijn gecontroleerd, maar de verboden beelden zijn toen niet gezien.

Onderzoek

Het parket van Nijvel onderzoekt hoe de beelden in de cel van Dutroux terechtkwamen. Enkele jaren geleden werd hij al eens betrapt op het bezit van kinderporno in de cel.

Hij had de beelden toen uit zijn eigen gerechtelijk dossier geplukt en op zijn computer verzameld. Het onderzoek zal moeten uitwijzen of de beelden ook dit keer uit het dossier komen.

"Als dat het geval is, kunnen we ervan uitgaan dat Dutroux de montage zelf in elkaar heeft gezet", laat een woordvoerder van de gevangenis weten. "Dat zou ergens een geruststelling zijn. Als het om andere beelden gaat is er een groot probleem. Dat zou betekenen dat de veiligheidsprocedures rondom Dutroux hebben gefaald."