De Amerikaanse Senaat heeft donderdag ingestemd met een vergaande immigratiewet die 11 miljoen illegale buitenlanders de weg kan effenen naar een verblijfsvergunning en uiteindelijk een Amerikaans paspoort, als hij ook door het Huis van Afgevaardigden wordt aangenomen.

In het Huis hebben de Republikeinen een meerderheid. De voorzitter van het Huis, John Boehner, heeft al gezegd dat hij het wetsontwerp in zijn huidige vorm niet eens op de agenda wil zetten.

Er wordt al jaren over een nieuwe immigratiewet gebakkeleid. President Barack Obama wil de illegalen helpen die voortdurend in vrees leven om het land te worden uitgezet en door hun status geen vuist kunnen maken als zij door hun werkgever worden uitgebuit.

Senaat

In de Senaat stemden donderdag alle Democraten en 14 Republikeinen voor de wet. Veel illegalen zijn afkomstig uit Mexico en andere Spaanstalige landen van het westelijk halfrond. De wet voorziet niet alleen in legalisering van illegalen, maar ook in verbetering van de grenscontroles om de komst van nieuwe illegalen te voorkomen.