De belangrijkste alliantie van oppositiegroepen van Egypte verwerpt de handreikingen die president Mohammed Mursi woensdag deed. 

Het Nationale Reddingsfront (NSF) blijft aandringen op vervroegde verkiezingen. Met de voor zondag aangekondigde massaprotesten in het verschiet blijft de druk op de president daardoor groot.

In een urenlange rede probeerde Mursi woensdag zijn tegenstanders te overreden de protesten op te geven. Maar volgens oppositieleider Mohamed ElBaradei verraadde Mursi's toespraak juist zijn 'overduidelijke onvermogen de moeilijke omstandigheden te onderkennen waarin Egypte verkeert door zijn bestuurlijk falen'.

Hervormen

Mursi erkende woensdag dat hij fouten heeft gemaakt en beloofde hervormingen, maar over concessies aan de oppositie repte hij niet. Hij negeerde de klachten over de alleenheerschappij van de Moslimbroeders en de knechting van de rechterlijke macht.

De voorbereidingen voor het massaprotest van zondag gaan dan ook met volle kracht door. ''De president (...) nam geen verantwoordelijkheid voor de polarisatie tussen de zonen van een en dezelfde natie die hij sinds zijn aantreden heeft veroorzaakt'', zei ElBaradei.

Hij rekent erop dat zondag, de eerste verjaardag van Mursi's presidentschap, 'miljoenen in vreedzaam protest de straten en pleinen van Egypte zullen vullen'.

Ook twee andere kopstukken van de oppositie, Amr Moussa en Hamdeen Sabahi, maakten gehakt van de rede van de president. De oppositievoormannen wezen erop dat Mursi woensdag opnieuw rechters en kopten onder vuur nam.

Lees alles over Egypte in ons dossier