Zo'n vijfduizend Braziliaanse demonstranten zijn donderdag voor aanvang van de tweede halve finale van de Confederations Cup tussen Spanje en Italië op de vuist gegaan met de politie rond het stadion in Fortaleza. 

De betogers hielden aanvankelijk in alle rust een protestmars, maar het ging mis toen zij de veiligheidszone rond het stadion naderden.

De politie probeerde met traangas en rubberkogels de actievoerders van het lijf te houden, maar dat was tevergeefs. De menigte drong aan, en groepen betogers en agenten raakten slaags.

Demonstranten beantwoordden de salvo's van de politie met katapulten, vuurwerk en stenen. Een groepje betogers wist door de politielinies te breken en stormde richting stadion, maar werd alsnog door agenten onderschept en teruggeslagen.

Corruptie

Ook elders in Brazilië gingen demonstranten de straat op, maar het bleef ditmaal bij kleine groepen betogers, die het vooral om een eigen stokpaardje of deelbelang was te doen. De massale protesten van vorige week lijken voorbij.

Een dag of tien geleden kookte de volkswoede in Brazilië over de wijdverbreide corruptie en de gebrekkige publieke voorzieningen plotseling over. Ook de Confederations Cup, een opwarmertje voor het wereldkampioenschap voetbal van vorig jaar, moest het ontgelden.

Veel Brazilianen hadden liever gezien dat de miljarden die de regering aan dat toernooi uitgaf aan ziekenhuizen, scholen en openbaar vervoer was besteed.

Achtergrond: Geforceerde groei breekt Brazilië op