Justitie in de Verenigde Staten vervolgt de verdachte van de aanslag op de marathon van Boston onder meer voor moord op vier mensen en het gebruik van zelfgemaakte bommen.

Aanklagers hebben dat donderdag laten weten. De 19-jarige Dzjochar Tsarnajev riskeert de doodstraf voor zijn aandeel in de aanslag van 15 april.

Zijn broer en medeverdachte Tamerlan (26) overleed vier dagen na de aanval tijdens een vuurgevecht met de politie. Dzjochar Tsarnajev raakte daarbij ernstig gewond. Hij ligt nog altijd in een gevangenishospitaal in Boston.

Drie mensen kwamen om het leven toen in de buurt van de finishlijn twee zelfgemaakte bommen ontploften. Minstens 250 mensen raakten gewond. De vierde dode is een politieman die omkwam tijdens de schotenwisseling met de toen nog voortvluchtige broers.

Dertig misdrijven

In totaal vervolgt justitie Tsarnajev voor dertig misdrijven. Hij heeft de aanslag 'opgeëist' door een verklaring te kalken op de cabinewand van een boot waarin hij zich schuilhield voor de politie, meldde CBS News vorige maand. De aanval was een vergelding voor de Amerikaanse oorlogen in Afghanistan en Irak. ''Als je één moslim aanvalt, val je alle moslims aan'', zou Tsarnajev hebben geschreven.