De Amerikaanse president Barack Obama zal geen straaljagers de lucht insturen, mocht de voortvluchtige klokkenluider Edward Snowden het vliegtuig nemen om verder te reizen.

Hij zei dat donderdag in Senegal waar hij op bezoek is. Obama rekent erop dat Rusland en andere landen zich aan de internationale wetten houden als Snowden, die nu op een vliegveld in Moskou zit, daar asiel aanvraagt.

Obama heeft geen contact gehad met de Chinese leider Xi Jinping of de Russische president Vladimir Poetin over Snowden en zei dat hij dat ook niet hoeft te hebben. Obama zei dat er geschiktere kanalen zijn en dat hij geen zin heeft om met landen te onderhandelen over Snowden. Daar zou de positie van de VS in andere geschilpunten onder kunnen lijden, meent Obama.

Snowden vluchtte eerst naar Hongkong en vandaar naar Moskou, nadat hij openbaar had gemaakt dat de Amerikaanse geheime dienst NSA op grote schaal informatie over internet- en telefoongebruik verzamelde met het geheime computerprogramma PRISM.

Geen verzoek Ecuador

Ecuador laat weten geen asielaanvraag van de voortvluchtige Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden in behandeling te hebben.

Regeringsfunctionarissen verklaarden donderdag dat er geen verzoek is, omdat Snowden geen enkele diplomatieke vestiging van het Zuid-Amerikaanse land heeft bereikt. 

Al enkele dagen circuleren berichten dat Snowden, net als WikiLeaks-voorman Julian Assange, asiel heeft aangevraagd in Ecuador.

Vijf vragen over aftapprogramma PRISM

Lees al het nieuws over PRISM in het dossier van NUtech