De toestand van Nelson Mandela is stabiel, maar blijft kritiek. Dat liet kleindochter Ndileka Mandela van de voormalige Zuid-Afrikaanse president weten bij het verlaten van het ziekenhuis in Pretoria.

De Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma is donderdag door de artsen ingelicht. Ze hebben hem laten weten dat de toestand van Mandela in de nacht van woensdag op donderdag is verbeterd. 

"Ik heb mijn bezoek aan Momambique vandaag afgezegd, zodat ik hem kan zien en met de artsen kan spreken", laat Zuma in een verklaring weten. "Hij is er veel beter aan toe dan gisteravond, toen ik hem voor het laatst zag. Het medische team verricht geweldig werk."

"Zijn toestand blijft kritiek, maar stabiel. We moeten voor hem bidden en hopen op het beste. Daarnaast moeten we gewoon doorgaan met onze dagelijkse activiteiten, terwijl 'Madiba' in het ziekenhuis verblijft."

Steunbetuigingen

Mandela's kleindochter vertelde dat het een 'spannende tijd' is voor de familie. Ze bedankt iedereen "voor hun steun en gebeden".

"Het is moeilijk geweest, vooral omdat alles wat we nu doen onder publieke belangstelling staat", aldus Ndileka Mandela.

Buiten het ziekenhuis in Pretoria zijn ook donderdag weer veel mensen op de been die bidden en zingen voor 'Madiba', zoals Mandela's bijnaam luidt.

Held

Volgens Sky News heeft de Amerikaanse president Barack Obama bevestigd dat hij nog steeds van plan is om ergens in de komende dagen naar Zuid-Afrika te reizen. Op dit moment is de president nog in Senegal.

"Mandela is een held voor de hele wereld", zei Obama. Hij verwacht dat Mandela's invloed nog lang na zijn dood zal gelden.

Longinfectie

Volgens verscheidene mediaberichten wordt Mandela kunstmatig beademd. Hij ligt in het ziekenhuis in Pretoria met een longinfectie.

Het kantoor van Zuma waarschuwde volgens BBC later voor speculaties over de gezondheidstoestand van Mandela. Mededelingen over zijn toestand zouden alleen van de president zelf of van zijn woordvoerder komen.

De gezondheidstoestand van het 94-jarige symbool van de strijd tegen apartheid wordt sinds afgelopen weekeinde kritiek genoemd. Mandela werd 8 juni met een longontsteking opgenomen in het ziekenhuis.

Dossier Nelson Mandela