De Amerikaanse staat Texas heeft woensdag (lokale tijd) de 500e gevangene geëxecuteerd sinds in 1976 een nieuwe wet van kracht werd.

De 52-jarige Kimberly McCarthy kreeg een dodelijke injectie. Ze werd veroordeeld voor de moord op haar buurvrouw tijdens een overval in 1997.

In Texas wordt eens in de drie weken een doodvonnis uitgesproken, veel meer dan in welke Amerikaanse staat dan ook. In 32 andere staten is deze vorm van bestraffing verboden, omdat verkeerde veroordelingen niet gecorrigeerd kunnen worden.

Ook staan er in Texas nog 282 veroordeelden op de nominatie voor de doodstraf.

Mijlpaal

In de periode van 1923 tot 1972 werden 506 doodvonnissen voltrokken. Op dat moment verklaarde het Amerikaanse hooggerechtshof dergelijke vonnissen ongrondwettelijk omdat ze soms op wrede manier werden uitgevoerd.

Enkele staten, waaronder Texas, pasten daarop hun wetgeving aan en vanaf 1983 werden gevangenen weer ter dood gebracht. De grens van 506 executies wordt dit jaar waarschijnlijk gepasseerd.

Voormalig aanklager Toby Shook van Dallas County liet in zijn carrière twee doodvonnissen voltrekken. Hij is nu advocaat en ziet deze mijlpaal als een moment om de doodstraf opnieuw ter discussie te stellen. ''500 keer de doodstraf vestigt de aandacht op Texas en mensen zullen zeggen: dat zijn veel executies.''