Vier sekteleden in België hebben de Nederlandse Renate Jonkers niet met opzet gedood tijdens een helingsritueel in 2007. Dat heeft een jury in Leuven woensdagavond bepaald.

Eén van de sekteleden, de 51-jarige Bettina Van B., is schuldig bevonden aan het opzettelijk toebrengen van slagen en verwondingen. Ze had echter niet de bedoeling om te doden. Drie mannelijke sekteleden wordt aangerekend dat ze niet ingrepen.

Tegen Van B. is woensdag 4 jaar cel geëist. Tegen de drie mannen wordt 1 jaar geëist. De vier waren aanvankelijk beschuldigd van doodslag. Ze waren niet de belangrijkste verdachten. Hoofdverdachte en zelfverklaard goeroe Drazen Z. pleegde in 2009 zelfmoord na zijn arrestatie.

Ruzie vertrokken

Jonkers (30) stierf in de nacht van 30 op 31 december 2007 in het Vlaamse Assent (Bekkevoort). Ze kwam om door wurging met een touw tijdens het spirituele ritueel.

Jonkers was met ruzie vertrokken bij de sekte. Toen ze weer toenadering zocht, zou Drazen beslist hebben het genezingsritueel uit te voeren.

Pas nadat twee sekteleden in 2009 in Nederland waren opgepakt voor een mislukte ontvoering, kwam het overlijden van Jonkers aan het licht.