Voorafgaand aan een landelijke studentendemonstratie in Chili zijn woensdag rellen uitgebroken. Demonstranten met capuchons gooiden molotovcocktails naar een politiebureau in de Chileense hoofdstad Santiago.

Ook auto's moesten het ontgelden en een restaurant werd geplunderd. De stoelen uit de zaak werden gebruikt voor het opwerpen van barricades.

"Het zijn geen studenten, het zijn criminelen en extremisten", zei de minister van binnenlandse zaken en veiligheid Andres Chadwick. "Ze hebben op een gecoördineerde en vooraf geplande wijze gehandeld om deze geweldsdaden uit te lokken."

Volgens de president van de studentenbond van de Universiteit van Chili heeft het geweld te maken 'met ontevredenheid die zich diep geworteld heeft in veel delen van de samenleving'.

"Maar wij zijn de eersten die sympathiseren met mensen die de onschuldige slachtoffers van dit geweld zijn, omdat er geen enkele rechtvaardiging is voor dit soort onlusten", aldus Andres Fielbaum.

Hervormingen

Studenten zijn van plan om woensdag de straat op te gaan om hervormingen van het onderwijssysteem te eisen. Leraren, havenarbeiders en mijnwerkers hebben al gezegd zich aan te sluiten bij de protesten. De studenten willen dat de overheid meer te zeggen krijgt over geprivatiseerde universiteiten. Daarnaast eisen ze een hervorming van het belastingsysteem, zodat de rijken meer gaan betalen.

Chileense studentenprotesten worden geregeld gekaapt door anarchistische groeperingen die met stenen, brandbommen en soms zelfs met zuur gooien. De oproerpolitie zet vaak waterkanonnen en traangas in om de betogers uiteen te jagen.