De Amerikaanse president Barack Obama en zijn familie beginnen woensdag aan hun 8-daagse trip naar Afrika, waar zij als eerste Senegal en daarna Zuid-Afrika en Tanzania zullen aandoen. 

Het bezoek moet een boost geven aan de Amerikaanse betrokkenheid bij het continent maar de reis wordt overschaduwd door de ernstig zieke Nelson Mandela.

De toenmalige eerste zwarte president van Zuid-Afrika ligt in kritieke toestand in een ziekenhuis in Pretoria, naar verluidt aan de beademing. Een bezoek aan Mandela zit officieel niet in het programma van de eerste Afro-Amerikaanse president. Maar medewerkers zeggen dat Obama wel bereid is om Mandela te bezoeken, maar dat hij dat laat afhangen van wat Mandela's familie daarover besluit.

Afrika

Het is de tweede reis van Obama naar Afrika. Afrikanen voelen een speciale band met Obama, wiens roots liggen in Kenia, maar velen zijn teleurgesteld dat zijn regering minder betrokken is bij Afrika dan die van zijn voorgangers George Bush en Bill Clinton.

Behalve zijn vrouw Michelle en twee dochters reizen ook zijn schoonmoeder Marian Robinson en nicht Leslie Robinson mee naar Afrika.

Bekijk de aankomst van Obama: