Ecuador, dat op dit moment nadenkt over een asielverzoek van de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden, wil weten hoe de Verenigde Staten tegen de zaak aankijken. 

De ambassade van het Zuid-Amerikaanse land heeft de VS verzocht op papier te zetten wat de positie van de Amerikanen is tegenover Snowden.

De klokkenluider, die in Moskou op het vliegveld zit, wordt door de VS gezocht omdat hij openbaar maakte dat de Amerikaanse geheime dienst NSA op grote schaal gegevens verzamelde over internetgebruik via het geheime computerprogramma PRISM. Hij heeft, net als WikiLeaks-voorman Julian Assange eerder, asiel aangevraagd in Ecuador.

Ecuador zegt dat het op en ''verantwoordelijke manier'' met Snowdens asielverzoek zal omgaan. Daarbij worden ook de mensenrechten in ogenschouw genomen, aldus een verklaring van de ambassade. ''De huidige situatie is niet uitgelokt door Ecuador.''

Verzoek

Snowden werd afgelopen zondag met een vliegtuig van Hongkong naar Moskou gevlogen. De Verenigde Staten hadden Hongkong daarvoor nog verzocht om Snowden vast te houden, maar de lokale autoriteiten weigerden aan het verzoek gehoor te geven omdat het verzoek niet zou voldoen aan alle juridische vereisten.

Volgens Hongkong stond op het verzoek van de VS een verkeerde tweede naam van Snowden vermeld, namelijk 'James' in plaats van 'Joseph'. Ook stond geen paspoortnummer vermeld, zo melden de plaatselijke autoriteiten van Hongkong woensdag aan persbureau AP.

Vijf vragen over aftapprogramma PRISM

Lees al het nieuws over PRISM in het dossier van NUtech