De Amerikaanse regering mag getrouwde homostellen niet meer uitsluiten van dezelfde sociale rechten als getrouwde heterostellen. 

Dat heeft het Amerikaanse Hooggerechtshof woensdag bepaald. Het hof schrapt hiermee een deel van de Defense of Marriage Act (DoMA), een wet uit 1996 die landelijke erkenning van huwelijken tussen mensen van hetzelfde geslacht verbiedt. 

Vijf rechters stemden er voor om DoMA deels te schrappen, vier waren tegen. "Onder DoMA werden de levens van getrouwde homoseksuele stellen zwaarder gemaakt, per decreet van de regering, op zichtbare en openbare manieren", zei rechter Anthony Kennedy.

De wet was volgens het Hof een 'aantasting van het fundamentele recht op gelijkheid en gelijke behandeling'.

"Het primaire gevolg van DoMA was dat een specifieke groep legale huwelijken anders wordt behandeld dan huwelijken tussen heteroseksuelen", aldus Kennedy.

De uitspraak heeft tot gevolg dat alle getrouwde homostellen in de staten waarin het homohuwelijk is gelegaliseerd sociale rechten moeten krijgen.

'Historische stap'

De Amerikaanse president Barack Obama noemde de uitspraak van het Hooggerechtshof in een tweet "een historische stap voorwaarts".

Na de uitspraak brak een feest los voor het gebouw van het Hooggerechtshof waar voorstanders van het homohuwelijk zich hadden verzameld.

De beslissing van het Hof betekent overigens niet dat het homoseksuelen nu in alle Amerikaanse staten kunnen trouwen.

De negen rechters deden echter geen uitspraak in een andere zaak. Namelijk de vraag of het homohuwelijk een grondrecht is en dus niet in afzonderlijke staten mag worden verboden.

Californië

Het Amerikaanse Hooggerechtshof deed woensdag ook uitspraak over de zogeheten 'Proposition 8', waarmee het  verbod op het homohuwelijk in de staat Californië van de baan is. 

Proposition 8 werd eerder al door een lagere rechtbank als ongrondwettelijk betiteld en geschrapt. De tegenstanders van het homohuwelijk waren in beroep gegaan, waarna de zaak uiteindelijk bij het Hooggerechtshof terechtkwam.

Het hof oordeelde woensdag echter dat de tegenstanders niet het recht hadden om tegen de eerdere uitspraak in beroep te gaan. Hierdoor blijft de beslissing van de lagere rechtbank van kracht.

Bekijk beelden: