Twee homo's uit Frankrijk klagen de burgemeester van hun dorp Arcangues aan omdat die weigert hen te trouwen. 

Het is de eerste rechtszaak sinds het homohuwelijk in mei in Frankrijk mogelijk werd.

Het stel vroeg het huwelijk in mei aan, maar de burgemeester weigerde hen te trouwen. Daarop werd hij deze week door een regeringsfunctionaris ontboden, die hem opdroeg de wet toe te passen. De burgemeester vroeg om meer tijd om na te denken, waarna het koppel naar de rechter stapte.

Huwelijken

Huwelijken worden in Frankrijk door burgemeesters en locoburgemeesters voltrokken in een van de 36.000 stadhuizen. De burgervader kan een straf krijgen van 5 jaar cel en een boete tot 75.000 euro.

''We vechten door tot het einde'', zei Guy Martineau-Espel. ''Zelfs als we uiteindelijk trouwen, zetten we onze aanklacht door.''

Invoering

De invoering van het homohuwelijk ging dit voorjaar gepaard met massale betogingen, met name in hoofdstad Parijs. Ook de voltrekking van het eerste huwelijk in Montpellier was omstreden. De politie was uit vrees voor ongeregeldheden in groten getale aanwezig.

Na een anoniem dreigtelefoontje voor de ceremonie werd het stadhuis uitgekamd, maar er werd niets verdachts gevonden. Later kwam het voor het stadhuis tot opstootjes met betogers tegen het homohuwelijk.