De Zuid-Afrikaanse ex-president Nelson Mandela wordt kunstmatig beademd. Zuid-Afrikaanse media melden dit woensdag.

De artsen zouden de familie hebben aangeboden dat die mag besluiten wanneer de apparaten afgezet worden die Mandela in leven houden.

De 94-jarige Mandela krijgt onder meer om de drie uur een nierdialyse, omdat zijn nierfuncties zijn uitgevallen.

De anti-apartheidsstrijder ligt al ruim twee weken in het ziekenhuis in Pretoria, waar hij werd opgenomen met een longinfectie.

Begraven

Zuid-Afrikaanse media melden woensdag verder dat binnen de familie van Mandela onenigheid heerst over de plek waar de 94-jarige ex-president moet worden begraven.

De meesten willen dat Mandela wordt begraven bij zijn dochter Makaziwe en zoons Makgatho en Thembekile, maar dan niet in Mvezo in het zuidoosten van het land waar de drie in 2011 zijn herbegraven.

Wortels

In Mvezo liggen de wortels van de familie, maar Mandela werd in Qunu, ruim 30 kilometer noordelijker geboren en hij groeide daar op. Veel familieleden willen nu dat de graven van de drie kinderen ook naar Qunu komen en Mandela daar zijn laatste rustplaats krijgt.

Met name Mandela's kleinzoon Mandla wil dat de laatste rustplaats in Mvezo komt. Hij bracht de stoffelijke resten van de drie overleden kinderen naar Mvezo, naar verluidt zonder de rest van de familie hierover te raadplegen.

Dossier Nelson Mandela