De Senaat in Texas heeft te laat gestemd over een nieuwe abortuswet waardoor het wetsvoorstel nu van de baan is. Dat bleek dinsdagochtend Nederlandse tijd.

Dat melden diverse Amerikaanse media.

De stemming werd een paar minuten later, dus officieel op woensdag, gehouden. De vertraging was veroorzaakt door de Democraten, die fel tegen het wetsvoorstel zijn.

De nieuwe wet zou het voor vrouwen in de staat moeilijker maken om een abortus te krijgen. Zo zou abortus na de twintigste week verboden worden en zou een aantal klinieken dicht moeten.

De Democraten wisten de stemming lang genoeg op te rekken tot de deadline verstreek. Ruim 13 uur lang hield senator Wendy Davis een betoog tegen de wet.

Chaos

Even brak er chaos uit toen het erop leek dat het wetsvoorstel ondanks de late stemming toch door zou gaan. De Republikeinen zouden de tijdstempel op de stemming aangepast hebben waardoor die wel op tijd zou hebben plaatsgevonden. Verschillende journalisten en kijkers van de livestream twitterden massaal foto's van de wijziging.

Uiteindelijk besloot de Senaat dat de stemming toch drie minuten te laat was. Hierop werd de stemming ongeldig verklaard.