De Australische sociaaldemocratische premier Julia Gillard heeft woensdag een door haarzelf geïnitieerde stemming over het leiderschap van de Laborpartij verloren.

Dat meldt BBC.

Gillard stelde woensdag in het parlement dat haar partijgenoten moesten kiezen voor haar als leider of voor haar rivaal, partijgenoot en ex-premier Kevin Rudd.

De verliezer zou zich uit de politiek moeten terugtrekken, liet Gillard eerder al weten. Rudd kreeg 57 stemmen, Gillard 45. Ze vroeg woensdag de gouverneur-generaal van Australië om Rudd als nieuwe premier te benoemen.

Peilingen

Aanhangers van Rudd poogden hem de leidersrol terug te bezorgen. Rudd was van eind 2007 tot juni 2010 premier. In 2010 werd Rudd aan de kant geschoven, vooral door toedoen van Gillard en onder invloed van opiniepeilingen die slecht nieuws voor Labor inhielden. Momenteel staat Labor er opnieuw slecht voor in de peilingen.

Labor-parlementsleden voerden een lobby voor Rudd, maar die had zich op de valreep aangemeld als tegenkandidaat. Door de stemming onder de 102 Labor-parlementsleden wankelt de regering van Gillard. 

Ze regeert bovendien met onontbeerlijke steun van enkele onafhankelijke parlementsleden die misschien niet akkoord gaan met een andere premier. Dan zouden de Australische parlementsverkiezingen worden vervroegd. Ze staan vooralsnog gepland voor september.

Bekijk de speech van Julia Gillard: