De Franse voormalige minister van Financiën Christine Lagarde, momenteel directeur van het IMF, was volledig op de hoogte van de schikking die in 2008 met de omstreden Franse zakenman en politicus Bernard Tapie is getroffen.

Dat liet dinsdag de topman van France Telecom, Stephane Richard weten in een verklaring.

Richard wordt zelf aangeklaagd wegens fraude in verband met de zaak, waar hij als toenmalig topambtenaar bij was betrokken. Volgens zijn verklaring kende Lagarde alle details van de afspraken die met Tapie werden gemaakt.

De zakenman kreeg destijds 403 miljoen euro van de staat in het kader van een langslepend conflict met de genationaliseerde bank Crédit Lyonnais.

Tapie werd maandag aangehouden. Justitie wil hem horen over de 'arbitrage’. Lagarde is in mei in de zaak verhoord, maar werd toen door justitie aangemerkt als speciale getuige.

Verzwakt

''Christine Lagarde was volledig op de hoogte van de posities van verscheidene overheidsdiensten en geheel geïnformeerd toen zij geschreven instructies gaf over de schikking’’, aldus de verklaring van Richard.

Een bron rond de Franse justitie meldde dinsdag dat de kans klein was dat Lagarde momenteel wederom voor verhoor zal worden opgeroepen. Daarmee zou haar positie als hoofd van het IMF mogelijk worden verzwakt.

Het schandaal straalt wel af op de toenmalige president Nicolas Sarkozy, nu enkele belangrijke ministers uit zijn kabinet en topambtenaren bij de zaak lijken te zijn betrokken. Volgens commentatoren schaadt dit Sarkozy’s kansen om later weer op het politieke toneel te verschijnen.

Arbitragezaak

De Franse overheid besloot in 2008 Tapie na een arbitragezaak een forse schadevergoeding te geven waarmee een einde moest worden gemaakt aan een al twaalf jaar durende rechtszaak tussen Tapie en Crédit Lyonnais. De vergoeding was volgens critici veel hoger dan de werkelijk geleden schade die Tapie zou hebben gelopen door een gedwongen verkoop van een belang.