Honderden demonstranten zijn dinsdag weer naar het Taksimplein in Istanbul getrokken. 

Ze protesteren tegen de voorlopige vrijlating van een politieagent die verantwoordelijk zou zijn voor de dood van een betoger tijdens een van de eerdere protesten tegen de regering van premier Recep Tayyip Erdogan.

Bij de ongeregeldeden sinds 31 mei kwamen zeker drie demonstranten en een politieman om het leven. Een van de betogers werd op 1 juni tijdens een demonstratie in Ankara dodelijk getroffen door een politiekogel. Een rechtbank liet de betrokken agent maandag voorlopig vrij, omdat er mogelijk geen sprake was van opzet.

De honderden demonstranten trokken dinsdag via een voetgangersgebied naar het Taksimplein, dat door de politie was afgezet.

Kamer

De Tweede Kamer wil een ''gedegen'' en ''onafhankelijk'' onderzoek naar de onderdrukking van de recente protesten in Turkije. Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken heeft de toezegging gekregen van zijn Turkse ambtgenoot Ahmet Davutoglu dat er een onderzoek komt.

De Kamer vindt dat het onderzoek zwaar moet wegen bij het besluit van de EU of er in het najaar weer toetredingsonderhandelingen met Turkije worden geopend. Timmermans zei dat bij het onderzoek gekeken zal worden naar de het excessief optreden van de politie tegen demonstranten, maar ook naar het optreden tegen hulpverleners en de media.

Ambassadeur

De PVV en het CDA waren het minst tevreden na het debat. Volgens Pieter Omtzigt (CDA) had de Turkse ambassadeur op het matje moeten worden geroepen. Ook had de minister volgens hem vorige week tijdens een bezoek aan Turkije persoonlijk langs moeten gaan bij Davutoglu in plaats van hem te bellen.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie besloten eerder op de dag om in oktober weer verder te gaan onderhandelen over de toetreding van Turkije tot de EU. Voorwaarde is wel dat een voortgangsrapport van de EU over het land positief moet zijn. De onderhandelingen liggen al drie jaar stil.

Bij de onderdrukking van de protesten die eind mei in Istanbul begonnen, vielen vier doden en meer dan 5000 gewonden.

Overzicht van de onrust in Turkije:

Lees ook: 'Opstand schudt democratie Turkije wakker'