De Zuid-Afrikaanse oud-president Nelson Mandela opende dinsdag zijn ogen en lachte toen hij hoorde dat Barack Obama naar zijn land komt. 

Dat zei zijn dochter dinsdag tegen NBC News.

Er staat echter geen officieel bezoek van de Amerikaanse president aan de anti-apartheidsstrijder gepland. Volgens Zuid-Afrikaanse autoriteiten is het aan de familie van Mandela om te bepalen of hij aan het einde van de week gezond genoeg is om de president te ontmoeten.

Dochter Zindzi had de 94-jarige dinsdag verteld dat Obama naar Zuid-Afrika komt. ''Daarna opende hij zijn ogen en lachte hij naar me.'' Obama vertrekt woensdag naar Senegal, zijn eerste bestemming van een tournee door Afrika. Vrijdag doet hij Zuid-Afrika aan.

President Jacob Zuma liet dinsdag weten dat Mandela's toestand nog altijd kritiek is. Hij ligt al sinds 8 juni met een longontsteking in het ziekenhuis. Zijn gezondheid was in eerste instantie ''kritiek, maar stabiel'', maar verslechterde afgelopen weekend. Oudste dochter Makaziwe heeft haar familie dinsdag bijeengeroepen om ''gevoelige aangelegenheden'' te bespreken.

Dossier Nelson Mandela