Chinese fabrieksarbeiders in Peking houden hun Amerikaanse baas al 5 dagen gevangen in zijn kantoor. 

Dat meldt CNN. ''Als ik naar buiten probeer te gaan, barricaderen 60 tot 70 mensen elke ingang", liet hij de zender weten.

Directeur en oprichter Chip Starnes van Specialty Medical Supplies zit sinds vrijdag vast, naar eigen zeggen vanwege een misverstand om ontslagen. Toen hij laatst 30 medewerkers overplaatste, waren enkelen het daar niet mee eens en kregen zij een goede afvloeiingsregeling. Nu wil het personeel dat wel overgeplaatst is, alsnog ook zo'n regeling, aldus Starnes.

De arbeiders zelf hebben een heel ander verhaal: zij zeggen al 2 maanden geen loon te hebben gekregen. Ook vrezen ze te worden ontslagen omdat er al een tijdje geen materialen meer binnenkomen, waardoor de fabriek haar deuren zou moeten sluiten.

Starnes draagt al dagen dezelfde kleren en voelt zich ''opgesloten als een beest". Hij kan 's nachts niet slapen, omdat zijn werknemers dan op de deuren en ramen slaan en met felle lampen in het kantoor schijnen. Wel heeft hij een bed en krijgt hij drie maaltijden per dag, aldus Specialty Medical Supplies.

Medewerkers van de Amerikaanse ambassade hebben Starnes maandag bezocht. Zij lieten weten dat hij veilig is en dat er een overeenkomst met zijn werknemers in de pijplijn zit. Ook zijn er advocaten voor hem beschikbaar.