De Europese Unie gaat onderhandelen met Servië over toetreding tot de unie. Hierover werden de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU-landen het dinsdag tijdens overleg in Luxemburg eens. 

Met Kosovo gaat de unie praten over verdere toenadering.

De gesprekken met Servië zullen uiterlijk in januari beginnen, maar de precieze datum kan nog veranderen. Tijdens de top van regeringsleiders en staatshoofden van de EU aanstaande donderdag en vrijdag in Brussel moet definitief de knoop worden doorgehakt.

Via Twitter verwelkomde Europees commissaris voor uitbreiding Stefan Füle het besluit. Het is in zijn ogen het ''bewijs van geloofwaardigheid'' na de stappen die Servië heeft genomen om de betrekkingen met haar afvallige provincie Kosovo te normaliseren. Füle sprak over een ''goede dag voor beide landen.''

Nadere afspraken

Na bemiddeling van de EU wisten de twee landen in april nadere afspraken met elkaar te maken. De deal was een absolute voorwaarde voor verdere toenadering tot de EU. De relatie tussen de in grote meerderheid etnisch-Albanese bevolking van Kosovo en Servië is gespannen sinds de onafhankelijkheidsverklaring van Kosovo.

''De besluiten van vandaag zijn het resultaat van de voortgang in de regio'', aldus de Ierse voorzitter, minister Eamon Gilmore van Buitenlandse Zaken. ''Ik denk dat onze besluiten beide landen zullen inspireren hun weg naar volledige genormaliseerde betrekkingen met elkaar voort te zetten.''

Servië is het grootste land dat is ontstaan na het uiteenvallen van Joegoslavië. Slovenië is al toegetreden tot de EU en per 1 juli treedt ook Kroatië toe.