De beroemde Zweedse diplomaat Raoul Wallenberg steunde het niet-communistische gewapende verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. 

Dat zou verklaren waarom de levensredder van mogelijk 100.000 Hongaarse Joden werd ontvoerd door troepen uit de communistische Sovjet-Unie.

Wallenbergs betrokkenheid bij het verzet was ook de reden dat het neutrale Zweden 'passief' bleef na zijn verdwijning in Boedapest begin 1945.

Dat staat in een dinsdag gepubliceerd boek van de Zweeds-Hongaarse schrijver Gellért Kovács. Met hulp van het Zweedse ministerie van Buitenlandse Zaken deed hij van 2009 tot en met 2012 onderzoek naar Wallenberg. Volgens de in het boek aangehaalde historicus József Gazsi gaf de diplomaat handgranaten, pistolen en machine geweren aan het verzet.

Wallenberg was daarnaast betrokken bij het verstrekken van diplomatieke bescherming aan Hongaarse Joden. Waar en wanneer hij overleed in de Sovjet-Unie, is nooit met zekerheid vastgesteld.

Servië

De onthullingen komen op de dag dat in buurland Servië de Servische en Hongaarse presidenten elkaars wreedheden herdenken. In 1942 werden ongeveer 3000 vooral Servische burgers omgebracht door Hongaarse troepen in de Servische stad Novi Sad en nabijgelegen dorpen. Twee jaar later werden tienduizenden etnische Hongaren en Duitsers omgebracht door Joegoslavische partizanen.

Hongarije was een bondgenoot van nazi-Duitsland. Ongeveer 600.000 Hongaarse Joden kwamen om het leven.