Amerika eist dat Rusland de voortvluchtige klokkenluider Edward Snowden onmiddellijk uitwijst. Volgens het Witte Huis dinsdag is er een "duidelijke juridische basis" die uitwijzing "zonder uitstel" rechtvaardigt.

Dat heeft de Russische president Poetin dinsdag gezegd, melden diverse internationale media.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, betoogde eerder op dinsdag al dat Snowden Rusland niet is ingereisd. Hij bevindt zich in het transitgedeelte van het vliegveld Sheremetyevo en heeft daarmee 'technisch' Rusland niet betreden.

Snowden zou maandag naar de Cubaanse hoofdstad Havana vliegen, maar bleek al snel niet aan boord van de vlucht. Volgens Poetin kan Snowden overal heen gaan waar hij wil. 

Poetin liet daarnaast weten dat hij hoopt dat de relaties tussen Rusland en de Verenigde Staten niet beschadigd zullen raken door de affaire. 

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken gaf eerder aan dat hij de 'confrontatie' met Rusland niet wilde zoeken, maar is wel van mening dat de Russen Snowden zouden moeten uitleveren.

NSA

De 30-jarige Snowden werkte als ingehuurde kracht van Booz Allen Hamilton bij een kantoor van de NSA in Hawaï.

Daar verzamelde hij gegevens over de spionagepraktijken van de NSA die hij doorgaf aan onder meer de kranten The Washington Post en The Guardian. De publicaties hebben wereldwijd tot ophef geleid.