De autoriteiten in India maken zich dinsdag op voor een massacrematie van de honderden slachtoffers van de overstromingen van vorige week.

Het leger is ondertussen nog steeds bezig toeristen en pelgrims te redden uit een afgelegen dorp dat door het wassende water van de buitenwereld is afgesloten.

Vrachtwagens vol met hout werden dinsdag op transportvliegtuigen geladen en naar het tempelstadje Kedarnath gevlogen voor de crematies en begrafenissen.

Zo'n 5000 mensen zitten nog vast in het stadje Badrinath en het leger probeert deze mensen nog te evacueren.

De overstromingen en aardverschuivingen in de deelstaat Uttarakhand hebben hele dorpen verwoest. Wegen zijn weggespoeld en telefoon- en internetverkeer is verstoord. In en rond de Kedarnath-tempel, een van de heiligste pelgrimsoorden in het hindoeïsme, zijn zeker 600 lichamen gevonden.

Drinkwater

Het ministerie van Volksgezondheid heeft meer dan een miljoen chloortabletten naar het getroffen gebied gestuurd om het drinkwater te zuiveren. Ook zijn artsen naar Uttarakhand gestuurd om de overlevenden van de watersnood bij te staan.

Honderdduizenden pelgrims trekken jaarlijks naar vier steden in Uttarakhand waar belangrijke hindoetempels staan. Meestal verlaten ze het gebied weer voordat de moessons beginnen in juli. Dit jaar werden ze echter eerder dan verwacht overvallen door ongekend zware regenval en overstromingen.