China vindt de beschuldigingen van de VS over hulp aan klokkenluider Edward Snowden ''ongegrond en onacceptabel''. 

Dat heeft een woordvoerster van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag laten weten.

De Verenigde Staten beschuldigen China ervan de voortvluchtige Amerikaan Snowden te hebben geholpen om Hongkong uit te komen.

De Amerikanen zoeken de 30-jarige Snowden omdat hij informatie heeft gelekt over het geheime Amerikaanse observatieprogramma PRISM. Hongkong leverde Snowden ondanks verzoeken daartoe niet uit. Het Witte Huis liet weten dat de weigering een negatieve uitwerking zal hebben op de relatie tussen de Verenigde Staten en China.

Snowden heeft zondag Hongkong verlaten. Het is nog niet duidelijk waar hij zich nu schuil houdt.

Cuba

De luchtvaartautoriteiten in Moskou zeggen dat Snowden maandag niet is gevlogen naar Cuba. Hij is zondag in Moskou aangekomen en had een ticket om door te vliegen naar Cuba. Dat heeft hij evenwel niet gedaan, aldus de autoriteiten.

Ook heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, betoogd dat Snowden Rusland niet is ingereisd. Hij beklemtoonde dat Rusland Snowden niet heeft geholpen aan arrestatie te ontkomen.

Snowden heeft ''zelf zijn reisroute bepaald en wij lazen daarover in de media'', zei Lavrov. Mensen in het transitgedeelte van internationale vliegvelden die de paspoortcontrole niet passeren, zijn feitelijk het land nog niet binnen.

Vijf vragen over aftapprogramma PRISM

Lees al het nieuws over PRISM in het dossier van NUtech