De oudste dochter van de voormalige Zuid-Afrikaanse president Nelson Mandela, Makaziwe, heeft volgens Zuid-Afrikaanse media naasten van de ex-president gevraagd voor familieberaad naar hun woning in Qunu te komen.

De krant The Sowetan meldde dinsdag dat Makaziwe de familie voor het bespreken van ''gevoelige aangelegenheden'' bijeen heeft geroepen.

Mandela (94) ligt al ongeveer twee weken in een ziekenhuis in Pretoria. Zondagavond maakte de Zuid-Afrikaanse regerering bekend dat zijn toestand kritiek is. President Jacob Zuma bracht toen een bezoek aan Mandela.

Dinsdag liet een van Mandela's kleindochters weten dat zijn toestand nog altijd "kritiek maar stabiel" is.

Makaziwe zei zondag in een gesprek met CNN dat haar vader 'in vrede is'. De familie van Mandela hoopt volgens Makaziwe op een "vredige overgang naar het spirituele rijk".

Geboorteplaats

In Qunu, ongeveer 700 kilometer ten zuiden van Johannesburg, werd Mandela in juli 1918 geboren.

Hij geldt als de architect van de vreedzame overgang van een blank minderheidsregime naar een regering van de zwarte meerderheid, aangevoerd door Mandela's Afrika Nationaal Congres (ANC). Hij was president van april 1994 tot juni 1999.

De oud-president heeft al een paar weken last van een longontsteking. Vorige week leek het beter te gaan, maar afgelopen weekeinde verslechterde zijn gezondheid.

Dossier Nelson Mandela