De emir van Qatar, sjeik Hamad bin Khalifa al-Thani (61), heeft dinsdag in een televisietoespraak over zijn aftreden gezegd dat het tijd is voor een nieuwe generatie om het schiereiland over te nemen. 

Hij sprak ter gelegenheid van zijn aftreden en de overdracht van de macht aan zijn 33-jarige zoon Tamim bin Hamad al-Thani.

De 61-jarige emir had zijn familieleden uitgenodigd voor overleg over de troonswisseling.

Dat het staatshoofd van het oliestaatje bij leven troonsafstand doet is uitzonderlijk. In de meeste autoritair geregeerde Golfstaten blijven staatshoofden aan tot hun dood.

Gezondheid

Qatar laat niets los over de gezondheid van de emir, maar naar verluidt gaat hij zienderogen achteruit. 

Van Sheik Tamim worden geen grote koerswijzigingen verwacht. Qatar is een belangrijke bondgenoot en geldschieter van de rebellen in Syrië en onderhoudt goede betrekkingen met de Verenigde Staten.

Rijkste landen

Hamad al-Thani zette in 1995 zijn vader, Khalifa bin Hamad al-Thani, als emir aan de kant en greep de troon. Hij zei dinsdag die niet om de macht alleen te hebben gewild, maar in het belang van de natie.

Qatar heeft zich sinds de jaren 50 ontwikkeld van een arm dunbevolkt schiereiland tot een een van de rijkste landen ter wereld met bijna 2 miljoen inwoners.

Het is de grootste exporteur van vloeibaar aardgas en onder Hamad al-Thani heeft Qatar met zijn energieke buitenlandbeleid een prominente positie verworven in de Arabische wereld.