De Taliban hebben het Afghaanse presidentiële paleis in hoofdstad Kabul dinsdagochtend aangevallen met explosieven en vuurwapens. Daarna raakten de aanvallers en de politie in een vuurgevecht van 90 minuten.

De aanval vond plaats enkele uren voordat president Hamid Karzai een persconferentie zou geven. Ook zijn er explosies geweest bij de plaatselijke vestiging van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA.

De aanval is opgeëist door de Taliban. ''Vandaag om 06.30 uur (lokale tijd, red.) heeft een aantal martelaren het presidentieel paleis, het ministerie van Defensie en het Ariana Hotel aangevallen," liet Taliban-woordvoerder Zabihullah Mujahid weten.

Het Ariana Hotel staat bekend als het hoofdkwartier van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA in Afghanistan. 

Gedood

De politiechef van Kabul zegt dat alle verantwoordelijken voor de aanvallen zijn gedood. Hij sprak volgens de BBC over vier aanvallers, die binnenkwamen met een valse veiligheidspas.

Het is niet duidelijk of er daarnaast slachtoffers zijn gevallen.

Een BBC verslaggever maakte melding van schoten tussen millitanten en lijfwachten. Aanwezige journalisten - waaronder hij zelf - moesten rennen om dekking te zoeken.

Volgens Al Jazeera komt er nog steeds heel veel zwarte rook uit het CIA-kantoor.

Vredesoverleg

Het is niet bekend of Karzai in het paleis aanwezig was tijdens de aanval. De president kondigde eerder aan dat hij van plan was een vredesoverleg met de Taliban te voeren.

Het presidentiële paleis staat in een zwaarbewaakt gebied in het centrum van Kabul, waar ook de Amerikaanse ambassade en de hoofdkwartieren van de NAVO-troepen staan.

Locatie van het paleis:


Grotere kaart weergeven