Amerikaanse inlichtingendiensten zijn bang dat klokkenluider Edward Snowden meer geheime documenten openbaar zal maken. Gevreesd wordt dat zijn alliantie met WikiLeaks-oprichter Julian Assange die kans vergroot.

Dat hebben verschillende Amerikaanse functionarissen gezegd tegen persbureau Reuters.

Gevreesd wordt dat zijn alliantie met WikiLeaks-oprichter Julian Assange de kans vergroot dat de documenten openbaar zullen worden gemaakt.

Een anonieme oud-medewerker vertelt aan de Washington Post dat 'iedereen bij de NSA zenuwachtig is over wat er nog onthuld gaat worden'. 

"Ze denken dat hij alle documten en informatie van de NSA, tot zijn beschikking heeft."

Snowden heeft volgens de Chinese krant South China Morning Post gezegd, dat hij nog meer geheime informatie achter de hand heeft die hij beschikbaar wil stellen 'aan journalisten in elk land, zodat ze hun eigen afwegingen kunnen maken'.

In het interview met Snowden dat maandag verscheen zei hij tevens dat hij al van plan was om de aftapprakijken aan de grote klok te hangen, voordat hij in dienst trad bij de NSA.

NSA

De 30-jarige Snowden werkte als ingehuurde kracht van Booz Allen Hamilton bij een kantoor van de NSA in Hawaï. Daar verzamelde hij gegevens over de spionagepraktijken van de NSA die hij doorgaf aan onder meer de kranten The Washington Post en The Guardian. De publicaties hebben wereldwijd tot ophef geleid.

Vijf vragen over aftapprogramma PRISM

Lees al het nieuws over PRISM in het dossier van NUtech