Een 43-jarige Nederlander die wordt verdacht van de moord op een 24-jarige Britse vrouw in India, heeft voor een rechtbank in het Indiase Kashmir verklaard niet schuldig te zijn.

Richard de W. beweert er door de Indiase autoriteiten in te zijn geluisd, melden Britse media maandag.

Het lichaam van het slachtoffer werd begin april gevonden op een woonboot in Srinagar in Kashmir. De vrouw zat met haar vriend op een boot. De Nederlander verbleef op dezelfde boot, in een hut naast die van het slachtoffer.

De W. uit Ridderkerk zou het slachtoffer 45 keer hebben gestoken. De deur naar de kamer van de vrouw was geforceerd. Hij werd op de avond van de moord 75 kilometer verderop opgepakt in Qazigund met alleen zijn paspoort op zak. Na een behandeling in een psychiatrisch ziekenhuis werd hij naar een gevangenis gebracht, waarin hij sindsdien zit.

Bekentenis

Aanvankelijk zou de Nederlander hebben bekend. De Britse zender Sky News meldde de bekentenis begin april op basis van de Indiase politie. De W. beweerde volgens de politie onder invloed van wiet te zijn geweest toen hij het slachtoffer stak. Hij zou hebben gedacht dat ze een spion was.

De Nederlander vertelde de rechtbank maandag echter dat hij niet schizofreen is, maar dat hij door de Nederlandse regering is vergiftigd. Het verhaal dat hij geestesziek is, zou door de Indiase politie de wereld in zijn geholpen.