Griekenland heeft weer een complete regering, nadat de kleinste coalitiepartij Democratisch Links het kabinet had verlaten. 

Dat heeft een regeringswoordvoerder maandag bekendgemaakt. De regeringsploeg van de Griekse premier Antonis Samaras is op enkele plekken herschikt.

De belangrijkste wijziging is de benoeming van Pasok-leider Evangelos Venizelos tot minister van Buitenlandse Zaken en vicepremier. Venizelos is eerder onder meer minister van Financiën geweest. In die hoedanigheid voerde hij in 2011 namens Griekenland succesvolle onderhandelingen met internationale geldschieters voor financiële hulp.

De zittende minister van Buitenlandse Zaken Dimitris Avramopoulos gaat naar Defensie. Minister van Financiën Yannis Stournaras blijft op zijn post. Hij geniet het vertrouwen van de geldschieters, onder wie de Europese Unie.

Democratisch Links stapte vrijdag uit de regering na een ruzie met de coalitiepartners over de abrupte sluiting van de Griekse publieke omroep ERT. Van de 300 zetels zijn er nog 153 in handen van de twee overgebleven regeringspartijen. Dat zijn de conservatieve Nieuwe Democratie van premier Samaras en de socialistische Pasok van Venizelos.

Alle berichten over Griekenland in ons nieuwsdossier