Hongkong heeft de relatie tussen de Verenigde Staten en China beschadigd door de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden vrij te laten.

Dat meldt Jay Carney, woordvoerder van het Witte Huis.

De Amerikaanse regering gelooft niet dat de vrijlating een technische beslissing was. Het is volgens Carney een bewuste keuze geweest en het zal de betrekkingen tussen beide landen 'zonder twijfel' beïnvloeden.

Hongkong, een autonome Chinese regio, liet eerder weten dat het Amerikaanse verzoek om Snowden te arresteren en uit te leveren, niet aan alle eisen voldeed.

De VS gaan er vanuit dat Snowden nu in Rusland zit en nemen aan dat de Russische autoriteiten er alles aan zullen doen om de klokkenluider te verdrijven zodat hij in de VS vervolgd kan worden.

Vliegen

Snowden vloog zondag nog met Aeroflot van Hongkong naar Moskou.Vanuit de Russische hoofdstad zou de Amerikaan via Cuba doorreizen naar Ecuador, waar hij politiek asiel heeft aangevraagd.

Snowden maakte onlangs bekend dat de Amerikaanse inlichtingendienst telefoon- en internetgegevens verzamelde van burgers met behulp van het PRISM-programma. Ook deed hij uitlatingen over de Britse inlichtingendienst.

Vijf vragen over aftapprogramma PRISM

Lees al het nieuws over PRISM in het dossier van NUtech