Emir van Qatar treedt af

De emir van Qatar, Hamad bin Khalifa al-Thani (61), legt zijn functie neer en draagt zijn taken over aan zijn zoon, prins Tamim bin Hamadal-Thani (33).

De emir heeft maandag de familie die het schiereiland regeert sinds halverwege de 19e eeuw op de hoogte gesteld van zijn abdicatie, meldde de Qatarese nieuwszender al-Jazeera.

Hij spreekt de natie dinsdagmorgen toe. Die dag is tot feestdag uitgeroepen.

De emir greep in 1995 de macht uit handen van zijn vader. Hij moderniseerde het rijke Qatar doortastend en plaatste het met zijn buitenlands beleid op de voorgrond. Hij zou om gezondheidsredenen aftreden.

Invloedrijk

Sjeik Hamad bin Khalifa al-Thani is een van de meest invloedrijke Arabieren. Het land dat zijn familie sinds halverwege de 19e eeuw regeert, is kleiner dan een derde van ons land en heeft slechts 1,9 miljoen inwoners. Van hen is circa een vijfde inheems Qatari. Toch staat het emiraatje mede dankzij enorme inkomsten uit gas voor op het wereldtoneel.

Onder aanvoering van Hamad al-Thani is het schiereiland liberaal en vooruitstrevend geworden in vergelijking met andere landen in de regio. Het organiseert in 2022 het wereldkampioenschap voetbal en levert ondertussen wapens aan rebellen in Syrië.

Hoewel de familie al-Thani de uiterst puriteinse waarden van de buren, het Huis van de Sauds, deelt, heeft Hamad al-Thani ervoor gezorgd dat die religie modernisering niet in de weg staat. Qatar heeft bijvoorbeeld vrouwenkiesrecht en een relatief vrije pers.

Engeland

Hamad al-Thani werd in 1952 geboren en volgde een militaire opleiding in Engeland. Toen zijn vader in 1972 emir werd, kreeg hij steeds meer functies en macht. In 1995 was hij de tweede man in Qatar. Hij vond dat zijn vader verkeerde keuzes maakte, onder meer in het economische en buitenlands beleid. Tijdens diens afwezigheid greep Hamad al-Thani de macht en kon hij zijn drang om te moderniseren, vormgeven.

Toen hij werd geboren, had Qatar nog slechts 40.000 arme inwoners. Nu is het een van de rijkste staten ter wereld en de naam Qatar valt niet alleen daardoor. Het bewind van Hamad al-Thani steunde de VS in de oorlog tegen Irak die voor een belangrijk deel vanaf een Amerikaanse basis in Qatar werd gevoerd. De emir speelde ook een hoofdrol als bemiddelaar in Libanon, Jemen, Palestina en Afghanistan, maar het blijft niet altijd bij praten.

Arabische Lente

Sinds het begin van de 'Arabische Lente' heeft Qatar zich ook met wapens in de strijd gemengd, zoals met gevechtsvliegtuigen en commando's in 2011 in de strijd tegen Kaddafi in Libië. Momenteel bewapent Qatar jihadisten die strijden tegen de Syrische president Bashar al-Assad.

Hamad al-Thani heeft moeiteloos de uiterst conservatieve islam met de moderne tijd gecombineerd. In Qatar is in 1996 de nieuwszender al-Jazeera opgezet, het moderne medium dat de familie al-Thani financiert. Het medium speelt een belangrijke rol in de Arabische Lente die vooralsnog de emirs en koningen aan de Golf heeft gespaard.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie