Snowden niet op vlucht naar Havana

De Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden is niet aan boord van het toestel waarmee hij naar de Cubaanse hoofdstad Havana zou vliegen.

Dat heeft de Russische luchtvaartmaatschappij Aeroflot laten weten.

Het toestel waarmee Snowden naar Cuba zou reizen vliegt tijdens de route deels over Amerikaans grondgebied, waardoor de Amerikaanse luchtmacht de vlucht tot een landing had kunnen dwingen. Tientallen journalisten vlogen wel mee, in de veronderstelling dat de klokkenluider aan boord zou zijn.

Snowden vloog zondag nog met Aeroflot van Hongkong naar Moskou. Vanuit de Russische hoofdstad zou de Amerikaan via Cuba doorreizen naar Ecuador, waar hij politiek asiel heeft aangevraagd.

Assange

Julian Assange van onthullingssite WikiLeaks laat maandag weten dat Snowden veilig is en in goede gezondheid. Het blijft echter onduidelijk waar Snowden op dit moment is.

Assange bevestigde dat Snowden zondag Hongkong heeft verlaten en via Rusland en andere staten op weg is gegaan naar Ecuador. Een medewerkster van WikiLeaks, Sarah Harrison, reist met hem mee. Ecuador zou aan Snowden een soort vluchtelingenpaspoort hebben verstrekt.

Assange meldt eveneens dat Snowden naast Ecuador ook asiel heeft aangevraagd in enkele andere landen, waaronder IJsland. Assange sprak met journalisten over Snowden vanuit de ambassade van Ecuador in Londen. Daar verblijft hij inmiddels een jaar. 

Mensenrechten

De Ecuadoriaanse minister van Buitenlandse Zaken Ricardo Patino laat maandag weten dat 'mensenrechten wat hem betreft boven alles gaan.' Dat meldt ReutersDe zaak Snowden doet hem denken aan de vervolging van Bradley Manning. Volgens Patino is het standpunt van de Amerikaanse regering betreft de afluisterpraktijken "een misdaad tegen de hele wereld."

Snowden maakte onlangs bekend dat de Amerikaanse inlichtingendienst telefoon- en internetgegevens verzamelde van burgers met behulp van het PRISM-programma. Ook deed hij uitlatingen over de Britse inlichtingendienst.

Het Kremlin laat maandag weten niet op de hoogte te zijn van contacten tussen de Russische autoriteiten en Snowden. "We hebben helemaal geen informatie over hem", aldus de zegsman over Snowden.

Vijf vragen over aftapprogramma PRISM

Lees al het nieuws over PRISM in ons dossier

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie