Snowden boekt vlucht naar Cuba

Klokkenluider Edward Snowden heeft een vlucht naar Cuba geboekt, vanwaar hij hoopt door te reizen naar Ecuador. Snowden heeft in Ecuador asiel aangevraagd. 

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft zondag (lokale tijd) bekendgemaakt het niet eens te zijn met die beslissing.

Ook laat Amerika weten dat er in de onderlinge contacten op geen enkel moment door Hongkong is gewezen op fouten in het uitleveringsverzoek. Het verzoek van de Verenigde Staten aan Hongkong om Snowden te arresteren en uit te leveren, voldeed volgens Hongkong niet aan alle eisen.

Paspoort

Een Amerikaanse regeringsfunctionaris zei zondag dat de Verenigde Staten het paspoort van Snowden hebben ingetrokken. Snowden, die Ecuador om politiek asiel heeft gevraagd, reisde eerder op de dag van Hongkong naar Moskou.

Spionage

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft een aanklacht tegen Snowden ingediend op beschuldiging van spionage en diefstal van staatseigendommen. Snowden maakte onlangs bekend dat de Amerikaanse inlichtingendienst telefoon- en internetgegevens verzamelde van burgers met behulp van het PRISM-programma.

Vijf vragen over aftapprogramma PRISM

Lees al het nieuws over PRISM in ons dossier

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie