De Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden vraagt Ecuador om politiek asiel. 

Dit heeft de Ecuadoraanse minister van Buitenlandse Zaken zondag laten weten via Twitter.

Ook klokkenluiderswebsite Wikileaks meldt dat Snowden op weg is naar Ecuador: "Meneer Edward Snowden heeft Hongkong legaal verlaten. Hij is op weg naar Ecuador via een veilige route met asiel als doel, en diplomaten en juridisch adviseurs van Wikileaks vergezellen hem". 

Eerder op de dag ging de Ecuadoraanse ambassadeur in Rusland naar de luchthaven van Moskou voor een ontmoeting met Snowden, die daar een tussenstop maakte.

Aeroflot

Het vliegtuig van Aeroflot met de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden aan boord is zondagmiddag rond 15.15 uur (Nederlandse tijd) in Moskou geland, meldden Reuters en het Russische persbureau Interfax.

Een woordvoerder van Aeroflot liet toen weten dat Snowden van plan was om vanuit Moskou verder te reizen naar Cuba en uiteindelijk Venezuela. Hij zou geen visum hebben om langere tijd in Rusland te verblijven.

Interfax meldde eerder op de dag al dat in Rusland een vliegticket naar Cuba op zijn naam is geboekt. Volgens het persbureau zal Snowden mogelijk de nacht doorbrengen op de ambassade van Venezuela in Moskou.

Snowden verliet Hongkong zondagochtend per vliegtuig. Volgens een woordvoerder van het lokale bestuur in Hongkong vertrok de klokkenluider op eigen initiatief. Wikileaks bevestigt dat.

Arrestatiebevel

De Verenigde Staten hadden Hongkong eerder verzocht Snowden vast te houden op basis van een voorlopig bevel tot aanhouding. Het verzoek van de VS voldeed volgens Hongkong echter niet aan de juridische vereisten die aan een dergelijk verzoek worden gesteld.

Het lokale bestuur zag zich daardoor niet genoodzaakt om gehoor te geven aan de oproep van de Amerikanen.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft een aanklacht tegen Snowden ingediend op beschuldiging van spionage en diefstal van staatseigendommen. Snowden maakte onlangs bekend dat de Amerikaanse inlichtingendienst telefoon- en internetgegevens verzamelde van burgers met behulp van het PRISM-programma.

Paspoort

Een Amerikaanse regeringsfunctionaris zei zondag dat de Verenigde Staten het paspoort van Snowden hebben ingetrokken. De VS waarschuwden de landen op het westelijk halfrond dat Snowden gezocht wordt voor een zwaar misdrijf en dat hij geen toestemming mag krijgen om verder te reizen.

Ecuador

Met Snowden is er een tweede klokkenluider die Ecuador om bescherming vraagt tegen de VS. Julian Assange, het brein achter de klokkenluiderssite Wikileaks, zit al sinds juni 2012 in de Ecuadoraanse ambassade in Londen, uit vrees voor uitlevering aan Washington.

De hoop van Snowden en Assange is gevestigd op de linkse president van Ecuador, Rafael Correa. Die wees zelf de Amerikanen de deur door het verdrag over hun luchtmachtbasis in Ecuador niet te verlengen. Vanuit hun basis aan de Stille Oceaan bedreven de VS met satellieten ondersteunde spionage. In 2009 moesten de laatst Amerikaanse militairen het Zuid-Amerikaanse land verlaten.

Vijf vragen over aftapprogramma PRISM

Lees al het nieuws over PRISM in ons dossier