Acht Europeanen die eerder door al-Qaeda zijn gegijzeld, zijn veilig en in leven. Dat heeft de terroristische organisatie gemeld.

De organisatie meldt op twitter dat ze binnenkort een video van de mannen, die in Noord-Afrika worden vastgehouden, gaan plaatsen, volgens de BBC.

"We willen graag dat de famillie en ouders weten dat hun kinderen veilig zijn", zegt de Al-QaedaVijf van de acht gegijzelden zijn Frans, de andere nationaliteiten zijn niet bekend. Ook is het onduidelijk of de Nederlandse Sjaak Rijke bij de genoemde groep van acht zit.

De verklaring verscheen na protestbijeenkomsten in vijf Franse steden, georganiseerd door families van de gijzelaars. Daarop werd stilgestaan bij hun duizendste dag in gevangenschap. President Hollande liet in april weten dat Frankrijk geen losgeld zou betalen om de gijzelaars te bevrijden.

Al-Qaeda had eerder laten weten dat ze de Fransen zullen ombrengen als Frankrijk doorgaat met millitaire acties in Noord-Afrika. Frankrijk heeft eerder dit jaar Mali geholpen met het verdrijven van jihadisten.

Militair ingrijpen

Ondanks het 'goede nieuws' waarschuwde AQIM wel dat de gijzelaars nog steeds vermoord kunnen worden als Frankrijk opnieuw militair ingrijpt in de regio. Frankrijk stuurde in februari troepen naar Mali omdat aan Al-Qaeda gelieerde rebellen dreigden de hoofdstad Bamako over te nemen. Maar AQIM staat nog altijd open voor onderhandelingen, aldus de verklaring.

Over de nationaliteit van de andere gegijzelde Europeanen is niets bekend. Het is dan ook onduidelijk of de Nederlander Sjaak Rijke in handen is van de terreurgroep. Hij werd met een Zweed en een Zuid-Afrikaan ontvoerd tijdens een vakantie in Mali. Na een videoboodschap van augustus 2012 is niets meer van hem vernomen.

De Nederlander Sjaak Rijke werd in november 2011 ontvoerd in Mali, waar hij op vakantie was.