De Amerikaanse geheime dienst NSA heeft enorme hoeveelheden tekstberichten uit China onderschept. 

Dat zei klokkenluider Edward Snowden tegen de Engelstalige Chinese krant South China Morning Post

Volgens de Amerikaanse klokkenluider zijn Chinese telecombedrijven een aantrekkelijk doelwit voor de NSA. Chinezen communiceren zowel zakelijk als privé massaal per sms.

Zo zouden in 2012 ongeveer 900 miljard tekstberichten zijn verzonden in China, berichtte de krant zondag. Snowden verblijft naar verluidt in een 'safe house' in Hong Kong.

Universiteit

De NSA had het volgens Snowden niet alleen voorzien op Chinese telecomproviders. Ook de gerenommeerde universiteit Tsinghua in Peking zou regelmatig zijn gehackt. Volgens Snowden wist de dienst in een enkele dag in januari in te breken in zeker 63 computers en servers van de universiteit, die tevens een van de hoogst aangeschreven onderzoekinstituten is in China.

Volgens Snowden waren ook computers aangesloten bij internetprovider Pacnet in 2009 het doelwit van Amerikaanse hacks, maar ligt die operatie sindsdien stil.

De in Hongkong gevestigde provider heeft een van de grootste glasvezelnetwerken in de regio, met meer dan 46.000 kilometer aan verbindingen tussen onder meer Hongkong, China, Korea, Japan, Taiwan, de Filipijnen en Singapore. Ook heeft het bedrijf kantoren in Nederland en de Verenigde Staten.

Arrestatiebevel

De Verenigde Staten hebben eerder een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen Snowden. Hij wordt beschuldigd van spionage, diefstal en heling van overheidseigendommen. De VS praten naar verluidt met de autoriteiten van Hong Kong over het uitleveren van Snowden aan de VS. 

''Als Hongkong niet snel handelt, zal dat onze bilaterale betrekkingen compliceren'', aldus de zegsman, die anoniem wil blijven.

Informatie 

Snowden lekte onlangs informatie over de praktijken van de Amerikaanse geheime dienst NSA, die onder meer met het PRISM-programma op grote schaal telefoon- en internetgegevens verzamelde.

Vijf vragen over aftapprogramma PRISM

Lees al het nieuws over PRISM in ons dossier