Het Griekse kabinet onder leiding van premier Antonis Samaras gaat door als een tweepartijencoalitie bestaande uit Nieuwe Democratie en Pasok. De derde partij, Democratisch Links, stapt uit de regering. 

Aanleiding vormt een geschil over de toekomst van de omroep ERT. Volgens premier Samaras was er overeenstemming over het weer laten uitzenden van de omroep, die hij zelf bijna twee weken geleden dwong de uitzendingen te staken. 

Probleem was alleen met hoeveel mensen de ERT weer aan de slag kon gaan. Democratisch Links eiste dat alle 2700 werknemers vooralsnog aan de gang mochten blijven totdat er een opvolger voor de ERT was gevormd. Nieuwe Democratie en Pasok vonden maximaal 2000 werknemers voor de omroep voldoende. 

Verdeeldheid

Het besluit het kabinet te verlaten heeft binnen Democratisch Links tot grote verdeeldheid geleid. Vier leden van het zogenoemde Uitvoerend Comité stapten op.

Volgens hen had partijleider Fotis Kouvelis de meningsverschillen onnodig vergroot en vereiste het landsbelang dat de partij in het kabinet bleef, ook al om hervormingen mede vorm te geven. 

Een aantal parlementsleden van Nieuw Links keurden Kouvelis' handelwijze ook af. 

Vervangers

Samaras maakte bekend dat hij begin volgende week vervangers wil aanstellen van de twee ministers en twee staatssecretarissen die namens Democratisch Links in het kabinet zaten. Zondag houdt zijn partij, Nieuwe Democratie, een congres. 

De tweepartijencoalitie kan steunen op 153 van de 300 parlementszetels. Er wordt echter op gerekend dat een aantal onafhankelijke parlementariërs de regering ook zal steunen. 

Binnen Democratisch Links gaan ondertussen stemmen op het kabinet te gedogen. 

Volmaken

Samaras en Pasok-voorman Evangelos Venizelos hebben aangegeven het kabinet de volledige regeerperiode van vier jaar te willen laten volmaken om de nodige hervormingen door te kunnen voeren ten behoeve van het Griekse volk. Nieuwe verkiezingen wijzen zij af. De combinatie wil ook geen vertrouwen van het parlement gaan vragen. 

Wanneer ERT weer gaat uitzenden is nog onduidelijk. Dat zou komende week uitgemaakt moeten worden. Dan zou er ook een plan moeten zijn aangaande programmering, personeel en financiën. 

EU-commissaris Olli Rehn (monetaire zaken) drong ondertussen aan op een snel herstel van de politieke stabiliteit in Griekenland om nieuwe financiële problemen te voorkomen. In juli moet de financiële positie van Griekenland opnieuw beoordeeld worden. 

Lees alles over Griekenland in ons dossier