De gemoederen tussen Duitsland en Turkije lopen steeds verder op in de nasleep van de recente protesten die in Turkije werden gehouden tegen het regeringsbeleid.

Berlijn toonde zich geschokt door het harde politieoptreden, waarop de Turkse minister voor Europese Zaken Egemen Bagis meldde dat de Duitse bondskanselier Angela Merkel alleen maar kritiek leverde uit electorale overwegingen. Beide landen riepen vrijdag elkaars ambassadeurs op het matje in Berlijn en Ankara.

Het tijdstip voor de ruzie is saillant, omdat de EU zich net moet buigen over een nieuwe fase in het toetredingsproces van Turkije tot de Europese Unie. Maandag staat het onderwerp op de agenda van het overleg van de EU-ministers van Buitenlandse Zaken. Donderdag bleek tijdens vooroverleg op het hoogste ambtelijke niveau in Brussel dat Duitsland nog niet bereid is in te stemmen met de plannen om een nieuw hoofdstuk te openen.

De Nederlandse vertegenwoordiging onthield zich tijdens de discussie van een standpunt en beraadt zich nog op de in te nemen positie, zei een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag vrijdag. Naar verluidt zijn de meeste lidstaten wel voorstander, maar bij een dergelijk besluit is unanimiteit nodig.

De leider van de grootste oppositiepartij in het Turkse parlement, Kemal Kilicdaroglu van de CHP, greep de kennelijke twijfel van Nederland aan om te pleiten voor steun aan de onderhandelingen met Turkije. In een brief aan premier Mark Rutte vrijdag schrijft hij dat juist een jonge generatie in Turkije zich aangesproken voelt door Europese waarden zoals democratie en respect voor diverse levensstijlen. Juist het brede protest heeft dat volgens hem laten zien en daarom moeten de internationale kritiek op de Turkse regering en het EU-toetredingsproces los van elkaar gezien worden, aldus de oppositieleider.

In totaal moeten er voordat Turkije kan toetreden, 35 zogenoemde hoofdstukken worden besproken en afgesloten worden. Op dit moment lopen gesprekken over 13 van deze onderwerpen. De EU en Turkije voeren sinds 2005 overleg over toetreding.

Overzicht van de onrust in Turkije:

Lees ook: 'Opstand schudt democratie Turkije wakker'