Vakbonden voeren vrijdag en zaterdag wereldwijd actie om steun te betuigen aan Turkse demonstranten en aan vakbondsleiders die vast zitten in Turkije. 

In Nederland overhandigt FNV Bondgenoten-voorzitter Ellen Dekkers vrijdag een brief met eisen aan de Turkse ambassadeur.

Volgens Dekkers is bij de protesten tegen de regering van premier Recep Tayyip Erdogan in Istanbul en Ankara de positie van vakbonden in het geding gekomen. "In Turkije worden vakbondsrechten en vrijheid van meningsuiting geschonden. Vakbondsleiders zitten vast en demonstraties worden met politiegeweld neergeslagen'', stelt zij.

In de brief eist Dekker het vrijlaten van alle gearresteerden. Alle aanklachten tegen hen moeten vervallen. Degenen die verantwoordelijk zijn voor het politiegeweld moeten worden aangepakt en alle verboden op bijeenkomsten en demonstraties moeten volgens Dekker worden opgeheven.

FNV Bondgenoten roept iedereen die met de actie sympathiseert op om vrijdagmiddag naar de Turkse ambassade bij het Malieveld in Den Haag te komen.