Een recordaantal van 45,2 miljoen mensen was vorig jaar op de vlucht. Dat is het hoogste aantal sinds VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR dat bijhoudt in 1994.

Het gaat om mensen die hun huis moesten verlaten vanwege oorlogen of natuurrampen. Deze groep wordt door de UNHCR als 'mensen in een vluchtsituatie' omschreven.

In 2011 was het aantal vluchtelingen wereldwijd nog 42,5 miljoen. De burgeroorlog in Syrië draagt voor een belangrijk deel bij aan die stijging. Dat blijkt uit een jaarlijks rapport van de vluchtelingenorganisatie.

"De Syrische vluchtelingen bestaan uit grote families die ergens anders onderdak vinden", aldus een UNHCR-woordvoerdster. "Zij hoeven maar een kleine tegenslag te krijgen om hun dagelijkse behoeften niet meer te kunnen betalen. Die situatie kan elk moment uit de hand lopen."

Het aantal vluchtelingen wordt samengesteld door een telling van het aantal personen dat zorg van de UNHCR ontvangt. Deze wordt aangevuld met de cijfers van zuster- en overige hulporganisaties. Ook wordt er een schatting gedaan naar het aantal vluchtelingen dat onbereikbaar is voor hulporganisaties.

Beweeg de cursor over de lijn om de aantallen te zien. De gegevens zijn afkomstig van CBS. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Afghanistan

De meeste vluchtelingen komen uit Afghanistan, namelijk bijna 2,6 miljoen personen. Somalië volgt met 1,1 miljoen vluchtelingen. De vijf grootste vluchtelingenlanden worden alle door oorlog getroffen.

De grote stroom vluchtelingen vanuit Afghanistan zorgt ervoor dat Pakistan met 1,6 miljoen personen de meeste vluchtelingen opvangt. Buurland Iran staat op de tweede plek met 868.200 personen. Duitsland is het derde gastland met 589.700 vluchtelingen.

"De Afghaanse vluchtelingen worden voornamelijk in tentenkampen opgevangen", aldus de UNHCR-woorvoerster. "Die mensen zitten daar zo 10 tot 15 jaar lang. Dat lijkt een gestroomlijnde machine qua opvang, maar als de toestroom ineens stijgt, wordt het wel enorm krap."

Beweeg de cursor over het diagram om de aantallen te zien. De gegevens zijn afkomstig van CBS. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Zo’n 46 procent van alle vluchtelingen was vorig jaar jonger dan 18 jaar. Ook het aantal asielaanvragen van minderjarigen bereikte in 2012 een record, namelijk 21.300.

Ruim 500.000 vluchtelingen keerden vorig jaar terug naar hun thuisland. In 2011 was dat aantal net zo hoog.