Turkse veiligheidsfunctionarissen en politieagenten hebben dinsdagmorgen ingevallen gedaan bij de krant Atilim en het persbureau Etkin in Istanbul naar aanleiding van de protesten tegen de regering. 

Ook andere adressen in Istanbul en de hoofdstad Ankara zijn bezocht. Dat heeft de Turkse krant Hürriyet gemeld.

Minister van Binnenlandse Zaken Muammer Güler zei dat in Istanbul circa 60 mensen zijn opgepakt en in Ankara ruim 20. In de westelijke stad Eskisehir zijn 13 mensen aangehouden.

Onder de opgepakte arrestanten is volgens Hürriyet ook Rumeysa Kiger, een lid van de delegatie die bijna een week geleden met premier Recep Tayyip Erdogan overlegde over de betogingen tegen de regering. Kort na de middag is Kiger vrijgelaten.

Ankara

In Ankara raakten in de nacht van maandag op dinsdag actievoerders opnieuw slaags met de politie. Om de betogers te verdrijven, gebruikte de politie traangas en waterkanonnen. Aylin Nazliaka, parlementslid van de oppositiepartij CHP, zei dat de politie de actievoerders ook heeft geslagen en dat daardoor gewonden zijn gevallen.

De protesten begonnen eind mei vanwege de geplande herinrichting van het Taksimplein en omgeving, maar breidden zich uit tot een algemener protest tegen de regering van premier Recep Tayyip Erdogan.

De AKP-voorman stelt zich in de ogen van de demonstranten te autoritair op. Ook betogen mensen tegen het politiegeweld op het Taksimplein.

Overzicht van de onrust in Turkije:

Lees ook: 'Opstand schudt democratie Turkije wakker'