De financiële steun van een miljard euro die de Europese Unie aan Egypte gaf, is in een 'zwart gat' verdwenen. 

Het is volstrekt onduidelijk of het geld efficiënt en rechtmatig is besteed, zo schrijft de Volkskrant dinsdag op basis van een rapport van de Europese Rekenkamer.

"We weten simpelweg niet hoe het geld is besteed, dus ook niet hoe fout", zegt Rekenkamerlid Karel Pinxten. Egypte kreeg de EU-steun tussen 2007 en 2013.

Zeshonderd miljoen euro was bestemd voor zorg, onderwijs en transport, de rest voor projecten voor meer democratie en naleving van de mensenrechten. Deze projecten waren 'weinig succesvol', oordeelt de Rekenkamer.

Daarnaast concludeert het rapport dat het begrotingsbeheer van Egypte te wensen overlaat en de corruptie in het land wijdverbreid is. Het verdrijven van dictator Hosni Mubarak in 2011 veranderde daar weinig aan. "Met Mubarak waren er problemen, maar onder de huidige president Morsi worden die alleen maar groter", aldus Pinxten in de Volkskrant.

De EU stelde bovendien te weinig concrete en meetbare doelen aan de steun, meent de Rekenkamer. De Europese Commissie zegt het harde oordeel over de financiële steun te betreuren en vindt dat de Rekenkamer te weinig rekening houdt met de moeilijke omstandigheden in Egypte.

Europese Fracties

Verscheidene politieke partijen hebben vragen gesteld over de steun aan Egypte. De Europese fractie van de PVV heeft bij de Europese Commissie om opheldering gevraagd, evenals de ChristenUnie en de SGP.

De PVV wil weten van Brussel waar het geld aan is besteed en hoe er door de Egyptische autoriteiten verantwoording is afgelegd over de besteding ervan. Europarlementariër Lucas Hartong wil dan ook dat er direct gestopt wordt met het geldstorten ''in dit zwarte gat''.

Zijn collega van de ChristenUnie Peter van Dalen roept de Europese Commissie op om Egypte alleen beperkte hulp onder strenge voorwaarden te verlenen. Bovendien wil Van Dalen dat Brussel bij de Egyptische regering ''garanties afdwingt voor de bescherming van christenen. Gebeurt dat niet, volgen er sancties''.

Tweede Kamer

In de Tweede Kamer heeft de VVD-fractie aan minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken om opheldering gevraagd. De liberalen wil dat de minister bekijkt of lopende steun aan het Noord-Afrikaanse land kan worden opgeschort zolang onduidelijk is wat er met het geld gebeurt.

Timmermans vindt de bevindingen van de Rekenkamer ernstig. Maar volgens hem heeft Nederland consequent aangedrongen op een herziening van het EU-beleid. Verder heeft de Europese Commissie al een groot deel van de aanbevelingen van de Rekenkamer opgepakt. Aan de steun zijn inmiddels voorwaarden verbonden, aldus Timmermans.