Een stilstaande man die maandagavond urenlang zwijgend op het Taksimplein in Istanbul stond, heeft uiteindelijk gezelschap gekregen van honderden anderen.

Het resultaat van de actie van choreograaf Erdem Gunduz was een stil nachtelijk protest op het plein, dat afgelopen weekend nog met veel geweld werd ontruimd door de oproerpolitie.

In eerste instantie stond de man in zijn eentje tegenover twee Turkse vlaggen en een portret van Mustafa Kemal Atatürk, de grondlegger van de moderne Turkse staat. Nadat foto's van de stilstaande man via internet waren verspreid, sloten steeds meer mensen zich zwijgend aan. Uiteindelijk greep de politie in.

Een aantal demonstranten werd gearresteerd, meldde de Amerikaanse nieuwszender CNN. ''Ze pakken een man op omdat hij ergens staat'', zei een man die door de politie in een bus werd gezet. ''Dat is absurd.'' Gunduz werd volgens berichten op Twitter kort ondervraagd en daarna vrijgelaten.

Schermutselingen

Relatief gezien was het een vrij rustige nacht in Istanbul en de hoofdstad Ankara, hoewel op een aantal plaatsen in de twee steden schermutselingen waren. Activisten stelden dat de politie opnieuw traangas en waterkanonnen tegen hen inzette.

De protesten begonnen eind mei vanwege de geplande herinrichting van het Taksimplein en omgeving, maar breidden zich uit tot een algemener protest tegen de regering van premier Recep Tayyip Erdogan, die zich in de ogen van de demonstranten te autoritair opstelt. Politiegeweld kwam daar nog als reden bij.

Overzicht van de onrust in Turkije:

Lees ook: 'Opstand schudt democratie Turkije wakker'